Roligt och lärorikt med Scola
Landskrona filmstudio avslutade vårterminen med att visa Ettore Scolas klassiker Vi som älskade varann så mycket (C’eravamo tanto amati, 1974). Med sin berättelse om vänskap, kärlek, svek och besvikelse är den lika aktuell idag som för femtio år sedan då filmen var ny. Men filmen är så mycket mer. Under de trettio åren då filmen utspelar sig – från slutet av andra världskriget till mitten av 70-talet – händer otroligt mycket i Italien. Landet blir republik, får kvinnlig rösträtt, industrin blomstrar och de flesta italienare får råd att köpa en Fiat 500. Med en nästan okontrollerbar bilism som följd.
För att lära oss mer om detta hade filmstudion, i samarbete med Stadsbiblioteket, bjudit in Eskil Fagerström, journalist på Sydsvenskan och författare till flera böcker om Italien, bland annat Italiens moderna historia. Med utgångspunkt i Vi som älskade varann så mycket och med klipp från såväl filmen som dokumentärfilmer berättade han om denna expansiva period i Italiens historia. Klipp även från Cykeltjuven fick illustrera den snabba men grymt orättvisa utvecklingen med bland annat korruption inom byggbranschen som följd. De Sicas film spelar ju dessutom en viktig roll i Scolas film.
Fagerströms föredrag var upplysande och underhållande. Det var en rolig idé att låta en film utgöra grunden för en historielektion.