Tillbaka till alla evenemang

Filmhelg Adaptioner HT 2024


  • Filmhuset 1 Borgvägen Stockholm, Stockholms län, 115 53 Sweden (se karta)

Tema Adaptioner

Den 19 - 20 oktober arrangerade SFF en filmhelg på Filmhuset i Stockholm med temat adapationer. 100 medlemmar deltog från 26 olika filmstudior.

Filmhelgen hade flera gäster som själva hade fått välja en film att presentera på temat. SFFs verksamhetsledare hade valt den japanska Murakami-filmatiseringen Tony Takitani från 2005 som aldrig fick svensk biopremiär.

Joakim Hermansson, som undervisar på filmproduktionsutbildningarna vid Högskolan Dalarna om adaption och manusskrivande gjorde en längre introduktion till temat adaptioner och hur adaptioner kan definieras och vad som händer med karaktärer och innehåll när böcker blir till film. Hans tematiska introduktion knöt an till filmen Kort möte som visades ihop med Cinemateket. Mikael Timm presenterade Godards En rövarhistoria och Mårten Blomkvist pratade om Shakespeare i allmnänhet och filmatiseringen av Richard III i synnerhet. Mikaela Kindblom presenterade Hasse Ekman-filmen Banketten och Emma Gray Munthe avslutade filmhelgen med att introducera Tristram Shandy.

Mellan filmvisningarna erbjöds mat och mingel i Filmusets restaurang och under lördagsmiddagen höll Per Eriksson i ett filmquiz på temat adaptioner.

Program

10.00 Incheckning (Fika finns i restaurangen)

10.30 - 12.00 FILM: Tony Takitani (2005, Jun Ichikawa, 75 min)

Tony Takitani har alltid känt sig utanför och retats för sitt västerländska namn. Men han börjar komma ut ur sitt skal när han möter den vackra Eiko. Regissören Jun Ichikawa har överfört Haruki Murakamis novell till ett visuellt drivet drama om ensamhet och kärlek. Allt till Ryuichi Sakamotos hypnotiska pianotoner.
OBS! Filmen hade aldrig svensk premiär och visas här med engelska undertexter.

12.15 - 13.00 Föreläsning: Joakim Hermansson, Högskolan i Dalarna

I en introduktion till adaptioner berörs hur adaptioner kan definieras, hur adaptioner engagerar och vad som händer med karaktärer och innehåll när böcker blir till film.

Joakim Hermansson undervisar på filmproduktionsutbildningarna vid Högskolan Dalarna om adaption och manusskrivande. Hans doktorsavhandling Adapting Adulthood (2021) handlar om vad som händer med det tematiska innehållet när böcker blir filmmanus och film.

13.00 - 14.00 Lunch i restuarangen

14.00 - 15.40 FILM: Kort möte (Brief Encounter, 1945, David Lean, 86 min)

Noel Coward bearbetar sin egen pjäs om Laura (Celia Johnson) som blir bekant med Alec (Trevor Howard) på pendeltåget och vars flyktiga bekantskap utvecklas till något mer och djupare. Ständigt nämnd som en av filmhistoriens bästa, och mest romantiska, filmer. 35-mm kopian som visas är svensktextad och ett arv från SFF:s egen klassikerimport.

Förfilm: Spare Time (1939, Hymphrey Jennings, 15 min, otextad)

15.40 - 15.55 Fikapaus

15.55 - 17.40 FILM: En rövarhistoria (Bande à part, 1964, Fra, Jean-Luc Godard, 92 min)

En asymmetrisk kärlekstriangel blir till inbrottsplan när den förtjusande Odile (Anna Karina) möter radarparet Franz och Arthur, som har sett minst en amerikansk gangsterfilm för mycket. Noir, drama och romantik i en av Godards bästa. Filmen bygger på en bok av Dolores Hitchens. Michael Timm introducerar filmen.

17.45 - 19.45 Mingel, quiz och middag

19.45 - 22.00 FILM: Richard III (1995, UK, Richard Loncraine, 104 min)

Shakespeare inspirerades av de gamla grekiska dramerna och filmen i sin tur återvänder ständigt till bardens pjäser för inspiration. Här spelar Ian McKellen rollen som kung Richard i en filmatisering av Shakespeares pjäs som flyttat handlingen till ett fascistiskt engelskt 1930-tal. Mårten Blomkvist introducerar filmen.

Söndag

09.10 - 11.10 FILM: Banketten (1948, Sv, Hasse Ekman, 106 min)

Den rika familjen Cotten förbereder en magnifik 60-årsbankett till faderns ära. Men allt står inte rätt till. Samtidigt som kristallglasen höjs och skratten ekar i bankettsalen utspelas ett drama bakom låsta dörrar som sliter överklassidyllen i stycken och får skratten att stelna. Eva Henning gör ett av svensk films starkaste kvinnoporträtt i Hasse Ekmans Bergman-doftande filmatisering av Marika Stiernstedts roman. Mikaela Kindblom introducerar filmen.

11.10 - 11.25 Fikapaus

11.25 - 13.10 FILM: Tristram Shandy (A Cock and Bull Story, 2005, UK, Michael Winterbottom, 95 min)

Steve Coogan i superb komisk form i en film som kort och gott handlar om den problemfyllda inspelningen av en ofilmbar roman. En roman som i höst kommer i ny svensk översättning av Klas Östergren. Emma Gray Munthe introducerar filmen.

13.10 Lunch

Föregående
Föregående
21 september

Regional Träff - Skåne

Nästa
Nästa
15 november

Digitala visningsdagar HÖST 2024